Референтният индекс на международните цени на хранителните стоки се понижи през юни, воден от

...
Референтният индекс на международните цени на хранителните стоки се понижи през юни, воден от
Коментари Харесай

ФАО: Световните цени на храните паднаха през юни с над 23% спрямо пика от миналата година

Референтният показател на интернационалните цени на питателните артикули се понижи през юни, воден от поевтиняването на цените на всички съществени зърнени култури и множеството типове растителни масла, заяви през днешния ден (FAO).

Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на постоянно търгуваните хранителни артикули, доближи приблизително 122,3 пункта през юни, което е
спад от 1,4 % по отношение на май и 23,4 % по отношение на пика си през март 2022 година
Индексът на цените на зърнените храни на ФАО пък се намали с 2,1 % по отношение на май. Международните котировки на груби зърна през юни понижиха с 3,4 %, водени най-много от увеличените доставки на царевица от настоящите реколти в Аржентина и Бразилия и усъвършенстваните вероятности за произвеждане в основни индустриални региони на Съединените американски щати. Международните цени на пшеницата паднаха с 1,3 %, когато реколтата стартира в Северното полукълбо, повлияна от изобилните доставки и по-ниската експортна такса в Руската федерация, дружно с усъвършенстваните условия в Съединени американски щати. Международните цени на ориза се намалиха с 1,2 % на фона на слабото търсене на не- Индика сортове и старания на Пакистан за привличане на експортни продажби, се споделя в отчета на организацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР